Veľký manuál sušenia zeleniny: Ako sušiť na vzduchu v sušiacich sieťach

Sušenie je najstarším spôsobom konzervácie zeleniny, ktorá vám pri správnom postupe a skladovaní vydrží naozaj dlho, a to bez väčšej straty vitamínov a minerálnych látok. Proces je navyše oveľa jednoduchší ako nakladanie či zaváranie a ak vlastníte sušičku, nemusíte na priebeh ani dohliadať. Ďalšou výhodou je zachovanie prirodzenej chuti a vône, ktoré sa pri ostatných spôsoboch skladovania mení či stráca.

Sušenú zeleninu využijete po celý rok ako prísadu do polievok a omáčok, skvele chutí v zdravých smoothiach, obohatí slané koláče, vaječné omelety aj mäsové zmesi a rozomletú možno použiť aj ako korenie. Ak máte v obľube varenie v prírode alebo si vozíte suroviny na dovolenku, sušená zelenina je skvelou vychytávkou, ako znížiť hmotnosť a objem vecí v batožine. Sušením totiž stratí zelenina až 75% svojej váhy.

Akú zeleninu je možné usušiť?

Predovšetkým zrelú, nie prezretú, a dokonale zdravú. Aj najmenšie poškodenie, známky plesne či hniloby môžu znamenať, že je celý plod znehodnotený a je vyššia pravdepodobnosť, že sa nežiaduce mikroorganizmy dostanú do celej sušenej várky. Sušiť možno v podstate akúkoľvek zeleninu, ale kvôli chuti aj konzistencii pri následnom použití sa odporúča sušiť predovšetkým koreňovú zeleninu, paradajky, cibuľu a cesnak. Pustiť sa ale môžete aj do sušených zeleninových zmesí, ktoré môžu obsahovať aj zemiaky, batáty, karfiol, brokolicu, tekvicu, papriku, zelené fazuľky a ďalšiu obľúbenú zeleninu.

Ako na sušenie v sušiacich sieti

V dobách dávno minulých bolo sušenie na vzduchu jedinou možnosťou, dnes sa návod hodí napríklad na chatu alebo jednoducho tam, kde nie je možnosť usušiť zeleninu v rúre alebo sušičke potravín. Na sušenie vyberte vždy suché miesto, kde mierne prúdi vzduch, ale nepráši sa. Zeleninu nevystavujte priamemu slnku, ktoré ju vysuší príliš rýchlo a výsledok nebude dokonalý. Zeleninu nakrájanú na tenké plátky alebo malé kocky sušte rozloženú na papieri na pečenie alebo najlepšie sieťach určených na sušenie húb.

Sušenie zeleniny voľne na vzduchu je najrizikovejší spôsob vzhľadom na to, že nemožno regulovať teplotu a zle sa odhaduje doba, kedy sú kúsky dokonale usušené a vhodné na uskladnenie. Je tiež časovo najnáročnejšia, pretože doba sušenia sa predlžuje až o celé dni.

Ako spoznáte dokonale usušenú zeleninu?

Perfektný výsledok môžete otestovať niekoľkými spôsobmi:

  • Zabaľte vzorku zeleniny do papierového obrúska a stlačte. Ak sa objaví na obrúsku mokrá škvrna, pokračujte v sušení.

  • Rozkrojte kúsok zeleniny a zľahka pokrčte. Na reze sa nesmú objaviť známky rosenia.

  • Nasypte usušenú zeleninu do pohára, uzavrite viečkom a počkajte niekoľko minút. Pokiaľ sa sklo orosí, potrebuje zelenina ešte nejaký čas v sušičke.