Ako si vyrobiť hubové korenie zo sušených bediel

Pokiaľ je v súčasnej dobe v lesoch nejaká huba naozaj hojne rozšírená, potom sú to práve bedlami. Po tom, čo si ich pripravíte na rasci alebo ich obalíte ako rezne, možno budete premýšľať, čo robiť s tými, ktoré vám ešte zostali v košíku. Sušenie je najjednoduchšie riešenie - takto si vytvoríte skvelé korenie, ktoré počas roka určite oceníte.

V prípade bediel je sušenie ideálnym spôsobom úpravy, keď neviete, ako naložiť s väčším množstvom húb. Predtým sa huby bežne sušili rozložené na starých novinách na vzduchu alebo nad kúrením. Pokiaľ už nemáte miesto, odporúčame Vám naše vertikálne sušiace siete, ktoré môžete zavesiť nad kachle, kúrenie alebo za okno.

Stačí huby nakrájať na menšie kúsky a rovnomerne ich rozložiť na papier na pečenie. Menšie plodnice môžete iba rozpoliť. Na sušenie sa dajú použiť aj nohy bediel, teda hlúbiku. Vzhľadom na vysoký obsah vody môže celý proces trvať niekoľko hodín. Správne usušené huby poznáte podľa toho, že hrkajú a ľahko sa lámu. Takto vám vydržia dlho a nebudú plesnivieť.

Ako si vyrobiť hubové korenie

  1. Keď sú huby dokonale suché, lámu sa pri preložení.
  2. Rozmixujte huby v mixéri na jemno spolu.
  3. Skladujte v uzavretej nádobe.

Než mixér otvoríte, počkajte, až si korenie sadne. Rozmixované bedlá totiž silne práši.

Korenie sa hodí ako ochutenie zeleninových polievok, hubových omáčok, pod seitan aj do zeleninových a strukovinových pokrmov, nátierok, plniek, karbonátok a iné.

Tip navyše

K bedlám môžete primiešať aj iné druhy húb, nie je nutné zostávať len pri nich. U bediel ľahko využijeme nožičky, ktoré by inak skončili nevyužité. Ak pridáte k hubám soľ a bylinky, získate hotovú koreniacu zmes, ktorú môžete použiť všade tam, kde bežne siahate po hubovom korení z obchodu. Toto korenie bude bez umelých prísad, s kvalitnou soľou a bez konzervantov. Ak máte navyše prebytočnú zeleninu, pridajte k hubám aj sušenú zeleninu a vytvorte si vlastnú domácu hubovú vegetu. A ak máte radi ostrejšie chute, skúste primiešať sušenú čili papričku alebo sušený cesnak.